DOS-I-UNA-botiga-historia-2
43 anys
d'història
de dos i una
Tenim els regals més bonics del món!

Establiment: On viu DOS I UNA?

Buscant locals per posar en marxa el nostre projecte vam trobar aquest, que feia temps que estava tancat. Aquesta part del carrer Rosselló (entre Passeig de Gràcia i Pau Claris) tenia molt pocs establiments llavors, però li vam veure avantatges:

  • Malgrat el mal estat en què es trobava el local, conservava tota l’estructura de la façana original dels anys 40, els aparadors corbats i la primera part de l’interior de l’establiment, amb vitrines i motllures. Una decoració retro que ens esqueia per fer contrast amb la modernitat que plantejàvem per la nostra botiga.
  • Davant mateix teníem Tarzan, un brocanter emblemàtic que estava molt de moda i que oferia productes d’art déco, tendència que s’estava recuperant; i molt a prop teníem la millor i més avançada botiga de Barcelona, Vinçon.
    DOS I UNA es dirigiria al mateix públic que freqüentava aquests establiments.
banner_4

“Tots tres decideixen que DOS I UNA sigui un centre de creativitat: Brigitte i Juan Antonio crearan els objectes per vendre a la botiga i Vicenç es cuidarà de la venda i la gestió. També es podran incloure les creacions d’altres artistes, dissenyadors i artesans que treballin a la ciutat.”

Naixement: D’on surt DOS I UNA?

L’any 1977 s’inaugura DOS I UNA de la mà de tres socis, Brigitte SzencziJuan Antonio Mañas i Vicenç Ferran, fruit de l’ebullició artística que es vivia a Barcelona aquells anys.

A finals dels 70, Barcelona era un centre d’atracció cultural dins d’Espanya, on acudien nombrosos escriptors, artistes, dissenyadors… Seguint aquesta força magnètica de la ciutat, Brigitte i Juan Antonio van venir a viure a Barcelona.

La Brigitte, d’origen hongarès, prové de París i és dissenyadora de modes. El Juan Antonio és madrileny i té una trajectòria artística prometedora. A Barcelona fan amistat amb en Vicenç, que ha estudiat Filosofia i Lletres però que no té vocació per l’ensenyament.

“Ara tocava convertir el local en l’establiment que havíem somiat. Vam decidir de respectar els elements testimoni del passat, un tipus de decoració que havia estat de moda als anys 40-50 i de la qual pràcticament no quedaven models a la ciutat. Amb lleus modificacions, aquestes característiques s’han conservat fins el dia d’avui.”

dosiuna-dibujo-Szenczi-203x300

Evolució: Com ha crescut DOS I UNA?

Amb més de 40 anys d’existència, l’evolució de DOS I UNA per adaptar-se als temps ha estat constant. Però sempre mantenint els principis d’innovaciód’atenció als canvis de la societat, d’una acurada selecció del producte, d’una relació qualitat-preu equilibrada i d’un tracte amistós i cordial amb el client.

Primera etapa: L’ebullició creativa dels inicis

La idea inicial era la de presentar objecte únics i originals. La creativitat era el criteri primordial de selecció més que la seva possible utilitat pràctica.

L’espai es va plantejar com un lloc alternatiu entre la botiga i la galeria d’art, on els preus podien estar a l’abast d’un públic ampli.

L’any 1980 una part de la botiga, que vam denominar “El Saloncito DOS I UNA”, es va dedicar a fer exposicions monogràfiques. La primera exposició, “Cine Follies”, va ser obra de la Brigitte i en Juan Antonio, que així van començar la seva carrera artística en comú: una sèrie de relleus on es representaven actors i actrius i escenes de pel·lícules.

Vam fer exposicions de temes molt variats i que no entraven normalment a les galeries d’art: els vidres de les “máquinas del millón”, l’art funerari, els joguets de llauna, la “Romería del Rocío”, llums de neó, el còmic, el cinema, la fotografia, el paper maché, etc. Amb dissenyadors, artistes i col·laboradors com Ocaña, Mariscal, Marta Sentís, Benet Ferrer, Carlos Forns i d’altres.

En aquesta etapa inicial, DOS I UNA es converteix en un punt de referència a Barcelona com un espai obert a la creativitat. I comença a ser destacada per la premsa forana: apareixen articles a Elle, La Maison de Marie Claire, The New York Times i també a les primeres guies que s’especialitzen en la ciutat de Barcelona. El públic que hi ve és molt variat.

Segona etapa: La maduració amb disseny

L’any 1985 DOS I UNA inicia una nova etapa: deixa l’objecte únic fet per un creador i passa a l’objecte de disseny, de tipus industrial.

Aquest canvi ve marcat pel context social i econòmic:

  • Els creadors es professionalitzen com a artistes o es fan dissenyadors i treballen per a una empresa.
  • Apareixen a Catalunya petites empreses amb vocació de fer un producte selecte on el disseny es converteix en l’objectiu primordial.

DOS I UNA passa a ser un lloc que acull els productes d’aquestes empreses innovadores locals. Al mateix temps, s’obre a empreses importadores que porten novetats d’arreu del món i estableix contacte professional directe amb proveïdors que tenen la mateixa línia de creativitat que DOS I UNA com AxisLa Chaise Longue o Pylones.

Un dels fets diferencials d’aquesta etapa és que s’incorporen productes que no s’acostumaven a trobar a les botigues de regal i als quals es dóna un tractament diferent. És a dir, a DOS I UNA es poden trobar rellotges, ulleres de sol, roba interior, joies, samarretes… Articles presents al mercat, amb punts de venda especialitzats, però que a DOS I UNA es caracteritzen per ser “diferents”.

L’any 1992, el de les Olimpíades a Barcelona, va ser un any excepcional per a DOS I UNA i hi vam participar activament. Va ser l’any Mariscal, el creador de la mascota olímpica.

A DOS I UNA vam treure la seva emblemàtica samarreta BAR-CEL-ONA, que es va convertir en símbol del nou impuls de la ciutat. I, en col·laboració amb l’empresa The original cha-cha, d’Agustí Garcia, Mariscal va esdevenir l’estrella de la botiga perquè vam donar cabuda a moltes altres creacions seves.

Els fonaments que es posen en aquesta etapa són els que, amb les modificacions que marca el pas del temps, s’aniran seguint fins a l’actualitat.

Tercera etapa: Actualitat i modernitat

L’any 2012 DOS I UNA canvia de propietaris i passa a mans de Xavier Pedra i Natàlia Roure, que volen mantenir el posicionament i l’esperit de la botiga, amb Vicenç Ferran i Juan Antonio Mañas com a assessors.

Així doncs, la botiga no canvia la seva fisonomia exterior i la línia de productes segueix sent en general la mateixa, amb els lògics canvis que comporten les innovacions constants de la societat i els productes.

El que sí es fa és reestructurar la gestió i modernitzar l’empresa, per exemple, creant aquesta pàgina web i la seva secció de botiga on-line. D’aquesta manera, DOS I UNA tindrà una presència més enllà de l’àmbit estricte de l’establiment, arribarà a un públic divers i a àrees geogràfiques llunyanes. El visitant de la ciutat podrà tenir un coneixement previ del que oferim a la botiga.

A més a més, podrem mantenir informada la clientela de totes aquelles novetats que es van produint al llarg de les dues temporades que marquen l’any: tardor-hivern, que inclou Nadals i Reis, el període més important de la botiga, i primavera-estiu, on les samarretes, la roba i els complements es converteixen en la nostra oferta principal.

Al mateix temps, es podran comprar els nostres productes sense venir directament a la botiga.

“El nom de DOS I UNA surt del fet de que els fundadors eren dos nois i una noia. Al mateix temps era un nom senzill, fàcil de recordar i que no definia el contingut de la botiga; un nom amb significació oberta que podia despertar curiositat als clients i vianants.”

Cistella